The soundtrack of my thesis

Blev lite inspirerad av Girl Afraid som oxå har plitat uppsats här på sista tiden och här kommer min uppsats lilla soundtrack. Vet inte riktigt om uppsatsen skulle vara direkt stolt över att förknippas med nedanstående oerhörda blandning av stilar och låtar. Men den här blandningen har ivf funkat att plita och tänka till.

-Elektricitetsvisan, Tage Danielsson
-Ban Marriage, The Hidden Cameras
-Sheena is a punkrocker, Shebang,
-Tuesday Morning, The Pogues,
-The only gay eskimo, Tenacious D
-Vintersaga, Jerry Williams
-Sofia dansar go-go, Stefan Rudén
-She's a lady, Tom Jones
-Good riddance, The Undertones
-Autobahn, Kraftwerk
-otaliga låtar gjorda av ett band bestående av piloter i amerikanska flygvapnet vars namn jag har glömt...

Well...blandat var ordet...hm, harkel :)

Så ibland måste jag skråla med och ibland upp och dansa en stund :)

Tar danssuget över, så slänger jag på lite ska på högsta volym och glömmer omvärlden för en stund.

Har precis fått min titel godkänd och skickat in den till kursadministratören och på torsdag är det deadline! Det närmar sig...

Tangent: embrace your päronäss!

En härligt äkta underbar kläd- och livbejakande blogg som undertecknad följer dagligen: underbara claras blogg

Idag tycker jag speciellt om hennes "embrace your päronäss"-inlägg.

Mer clara till folket!

Och embrace your päronäss! :)

"Ett hem vid världens ände" av Michael Cunningham

Efter att ha läst, sett och älskat "Timmarna", så har jag haft Cunninghams debutbok i min bokbok länge. Dessvärre är debutboken en blek kopia i jämförelse. Baksidestexten säger

"Bög i en amerikansk småstad på 1970-talet. --- Två årtionden av amerikanske liv speglade genom några få individer, fångade med ett mästerligt språkligt handlag i en fantastisk roman."

Det vi får är en sjuttiotalsbeige berättelse om hur Jonathan och Bobby växer upp och så småningom hamnar i en ovanlig familjekonstellation i ett gammalt ruckel utanför stan. Berättaren växlar mellan bokens olika karaktärer och vi får ta del av olika inifrånperspektiv och resultatet gör mig gruvligt besviken. Cunningham räcker inte till att fånga det ovanliga och unika i att vara bög i en småstad. Han snuddar vid mamma Alices funderingar, men väldigt väldigt försiktigt.  När det gäller den speciella familjekonstellationen lyckas han bättre, men jag är fortfarande inte imponerad.

Familjen är rätt tafatta både när det gäller att uttrycka känslor, men även när det gäller att känna dem. Jag vet inte om det är Cunninghams avsikt att familjen ska vara sådan, eller om det är han själv som inte når in i karaktärerna. Av inifrånperspektivet hade jag väntat mig mig större tydlighet, men karaktärerna är kanske inte så tydliga i sig själva ens en gång. Boken hade vunnit så mycket på om de hade varit det, eller åtminstone om författaren hade varit tydligare med att de är otydliga.

Resultatet är en berättelse som trots sin rätt radikala idé, bara blir en beige långsam betraktelse. Det händer saker hela tiden, men vi får följa dem genom ett slags blasé filter, som att den som betraktar egentligen inte bryr sig om vad som händer med karaktärerna. Och det är så synd, så synd, så synd.

Och de där två årtiondena som skulle speglas genom ett par individer, får jag ingen som helst känsla för! 1970-1990-talen hände det ju massor, men boken känns inte förankrad. Okej att det Woodstock nämns med längtan, men det är i princip det enda. Boken känns som verkligen som ren fiction, vilket gör mig som samhällsvetare gruvsamt besviken.

Möjligen var mina förväntningar högt ställda, men jag hade faktiskt inte kunnat gissa att det var samma författare som till Timmarna.


Lalling in Stockholm

FN-förbundet lockade mig till Stockholm igår med ett seminarium om Darfur-konflikten där Jan Eliasson, Alexander Gabelic och Birgitta Ohlsson bland andra deltog i en mycket intressant paneldebatt som jag dessvärre tvingades springa ifrån för att hinna med tåget. Gav massa inspiration, nya tankar och förstås ilska över att dödandet får fortsätta!

Innan seminariet drog igång tillbringade jag eftermiddagen på tu man hand med lilla syster lallandes runt stadens gator. Indiskt i Kungshallen, jordens största kärleksmums till eftermiddagsfika och en massa prat! Vi har inte umgåtts på tu man hand på jag-vet-inte-hur-länge, vilket är alldeles för länge och idag saknar jag henne intensivt.

Guillouboken som jag glömde på hotellet i Köpenhamn var förstås den enda i Hamiltonserien som inte kunde återfinnas på de antikvariat vi kikade in i. Alla andra böckerna i serien fanns förstås! Fingrade och klämde på pocketfodral, men blev för snål; letade förgäves book things och hade det oerhört gemytligt.

En elegant kombination mellan hårsnodd och -spänne och två sjalar i gult och aprikos blev iaf dagens shoppingskörd. Jag hade aldrig valt de färgerna, utan mer osynliga som mörkgrått och vinrött, men då jag råkade skvallra om att jag övar mig på att ta mera plats, så spände systern ögonen i mig och sa gult! Och visst passar jag i dem :)

Idag sitter jag med fortsatt korrekturläsning av "da mästerverk" iklädd min nya gula sjal. Och saknar Stockholm och systern och det kravlösa umgänget.

Efterlysning: Book Thing

Nånstans på nätet läste jag för inte så länge sen om nåt jag tror hette "Book Thing", en finurlig moj som gör det möjligt att spreta upp boken med en hand. Igår när jag var i Stockholm passade jag på att leta lite, men det närmaste jag kom var på Pocket Shop där tjejen i kassan sa att en tjej hade varit inne dagen före och frågat efter samma sak...

Google är mig heller inte behjälplig alls.

Nu ber jag er om hjälp: var hittar jag denna moj?

"Den hemliga historien" av Donna Tartt

Första gången jag gav mig på den här boken var för ett år sen och då på engelska. Då var den för jobbig, med för svårt språk och bara för tung. Förstås var det ju jag som inte mådde tillräckligt bra för att orka läsa boken då, så nu när jag mår bättre gjorde jag om försöket. Vilket var tur, för gud, vilken bladvändare!

Det är dessutom tur att jag har en sambo som säger åt mig att ser till att jag stoppar i mig något att äta när han tror att jag börjar bli blodsockergrinig ;)

Fascineras över att nyfikenheten på hur det går blir kvar, trots att man vet hur det går. Fast man ändå inte vet. En bok man inte kan skumma, fast man vill forcera framåt bland orden för att komma vidare vidare, så att upplösningen nångång närmar sig. Det tunga tjocka språket suger vänligt fast en, så att man verkligen hinner njuta sig igenom hela historien, trots att den är så mörk.

Det enda jag störde mig på var allt rökande, knarkande och whiskydrickande. I tid och otid! Visserligen krävdes ångestdämpare oxå i tid och otid, men lilla präktiga Camillan inuti mig står med händerna på höften och skakar förebrående på huvudet: "det är dumt att röka! Och knarka". Då blänger jag på henne lite och fortsätter läsa.

Jag gillar komplexiteten hos bokens karaktärer, en massiv mängd gråskalor inom var och en. Underbar soppa av udda individer som visar variationen av mörka sidor som finns hos människan. Och ljusa med för den delen. Fast mest mörka. Jag blir ofta illa berörd av böcker där människors mörka sidor är framträdande, men det här är inte en sån. I den här ramas det mörka in i en mångfald andra, lite ljusare, facetter av den mänskliga tillvaron, så även om det mörka är mörkt, så är det inte illavarslande mörkt. Vilket det verkligen borde vara, eftersom de unga vännerna har gjort det allra mest förbjudna. Dessutom mörkar de att de har gjort det!

Kanske är det det goda berättandet som lättar upp färgerna; som gör att jag minns historien med värme. Och Julians arbetsrum -pax för ett sånt när (harkel, OM) jag blir lärare@uni!

Ett college i min favvodel av Amerika, en excentrisk och underbar lärare och studier i klassiska språk gör oxå sitt till för att lätta upp färgerna. Tartt har valt miljö med omsorg!

("Julian" får mig att tänka på Fem-böckerna. Jag var alltid lite kär i Julian. Hmm..DET kanske oxå påverkar att jag gillar den här boken -Julian blev nog lärare när han växte upp ;) )

"Mei wenti Inga problem" av C. Lilliehöök

 "Draken vaknar", som jag hyllade för ett tag sen visade sig i efterhand vara den perfekta bakgrundsläsningen till Lilliehööks bok. Hon ger personliga, insiktsfulla, roliga och väldigt...behagliga funderingar och reflektioner om dagens Kina. Och framförallt hur det är att som västerlänning leva och verka i Kina, med kulturskillnader, -krockar och upptäckter. Med Peking och senare Taiwan som bas, skildrar hon både storstads-Kina och landsbygds-Kina, med skillnader och likheter både jämfört med varandra och med hennes svenska upplevelser. Underbart!

Lilliehöök är journalist och boken känns mycket riktigt som flera überlånga reportage från nån söndags-DN. På det bra sättet då: välskrivet, i precis lagom stora munsbitar, för mycket tankemat för att passa som sovläsning, men för lite tankemat för att vara bra pendlingsläsning. Typisk solskenlat-på-gräsmattan/balkongen-läsning, alltså. Och dessutom i ett behändigt sött format!

Hennes kärlek till landet, kulturen och språket går inte att ta miste på och såklart blir man smittad. Jag vill ha mera Lilliehöök!


"mamma@home" av Elise Claeson

Den här blir jag inte riktigt klok på. Claeson vill slå ett slag för hemmamamman och gör verkligen ett ambitiöst försök. Ökad valfrihet, javisst, men till papporna oxå. Den bild hon framställer är en av mammorna som naturligt skapade för att stanna hemma med barnen och en av papporna som (enbart?) jobbandes. Är det inte bättre att kombinera, så att både mamma och pappa jobbar mindre och båda får tid med barnen?

Claeson är påläst och ger en intressant analys över det samhälle som Alva Myrdal hjälpte till att skapa, "det moderlösa samhället". Ett samhälle där staten vårdar och uppfostrar våra barn, där föräldrar ses med misstänksamhet om de inte kommer till vårdcentralen för att väga och mäta sina barn. Modern har lixom byggts bort i välfärds-Sverige.

Hon har flera poänger med sitt resonemang. Barn behöver närvarande föräldrar och det är svårt att vara närvarande om man jobbar, per definition, lixom. Det är inte förenligt med dagens föräldrapolitik att vara så närvarande som barn (och en del, kanske många) föräldrar skulle önska. Dagens samhälle har gjort det möjligt för kvinnan att göra karriär utan att försaka barnafödandet och det har fått konsekvenser för hur familjen ser ut.

Men jag gillar inte hennes lösning på problemet. Jag tror barn behöver fler än en närvarande föräldrar och att jag tror vi behöver familjer som spenderar tid ihop. Och det funkar nog ofta dåligt idag att kombinera med heltidsarbete.


Samtidigt så slår hon ju ett slag för att höja statusen på hemmamamman och det kan väl behövas. Så jag vet inte, ömsom blir jag förbannad på vad jag tycker är ett förslag på återgång till ett samhälle från 50-talet och i nästa stund nickar jag instämmande för att hon gör så kloka analyser. Är hon en påläst konservativ... tant? Eller en påläst klok feminist? Döm själva..

"Det infantila samhället" av Carl Hamilton

Men åååh! Är det nåt ämne man inte ska förstöra genom dåligt skrivande, så är det väl om barn och hur de mår i vårt samhälle! Det ska vara vältänkt, omsorgsfullt formulerat, så att vi diskuterar innehåll och inte form.


Hamilton omintetgör en diskussion av den senare karaktären fullständigt i "Det infantila samhället", eftersom allt krut kommer går åt till att klaga på formen. Hade jag inte vetat bättre (det vill säga hållit den färdiga boken i handen), så hade jag faktiskt trott att det här var ett manuskript, ett färdigt utkast, ett uttdrag ur hans slarvigt ihopskrivna dagbok. Vadsomhelst, bara inte FÄRDIGT!  

Hans tes är att barndomen idag inte finns, utan att barnen hetsas att bli vuxna och han försöker diskutera kring det i en hel bok, men han trasslar bara in sig i långa utläggningar om Rousseaus barndom (som jag antog skulle ha något slags plats i hans argumentation tills jag hade läst mig vidare och ingenting hade hänt! Han bara gick vidare); snudd på alla detaljer om hur hans första barn förlöstes (för att göra något slags poäng om...den moderna mannen/pappan eller var det mamman, eller...äsch); långa och ingående beskrivningar av TV-tablåer en vardag 2003 (!) och detaljerade beskrivningar av TV-program som Big Brother och Temptation Island och andra irrelevantiheter. Han kapar argument och kontextualiserar inte historiska fakta (utan får det till att den enda konsekvensen av att samhället förändrades på 1500-1600-talen var att familjebilden förändrades!). Sen vet han nog inte hur man skiljer på vad som är fakta och vad som är ens egna tankar, för det är fullständigt luddigt i princip överallt.

Och toppar vi det med en MASSA statistik, namedropping av forskare, med namn och titel och hela biddevitten, så har vi "Det infantila samhället" i ett nötskal.

Hade boken varit annorlunda skriven hade jag förmodligen förfasat mig över vad som håller på att hända med våra barn idag, men nu kan jag bara inte. Men nu går all förfasning åt till formen, för det här är något av det värsta jag har läst!

Näe, han Hamilton ska på sin höjd ägna sig åt att förfasa sig privat. För skriva det ska han baske mig inte!

Liten minneslista och ett par fynd

Jobb och jobb och slutspurten på uppsatsen (den ska läggas fram i juni!!) gör att det knappt alls finns ork att skriva här. Mest för min egen skull kommer här en lista på vilka böcker jag har att skriva om:

  • "Den hemliga historien" av Donna Tartt
  • "mamma@home. Det moderlösa samhället" av Elise Claesson
  • "Mei wenti" Inga problem" av C. Lilliehöök
  • "Hur du ska läsa, och varför" av Harold Bloom
Hm, känns som att det borde ha varit fler, men andelen facklitteratur jag har skummat, bläddrat igenom och lusläst gör förstås att bokmängden som passerar mina händer är lite större. Men den recenserar jag ju annorstädes, så den får inte vara med här.

Jag gjorde förresten ett par riktiga bokfynd häromdagen. Margaret Meads "Kvinnligt, manligt, mänskligt" och John Ajvide Lindqvists "Hanteringen av odöda" på Myrorna för vardera tre (3!) kronor. Myrorna är en Farlig Plats!