"Draken vaknar. Kina år 2000" av Leijonhufvud och Engqvist

Ännu en bok som fyller i luckor i min kunskapskarta. Det moderna Kina har varit en stooor vit fläck. Fram tills nu. Ännu en pendlingsläsningsbok utläst, alltså.

Två svenska journalister baserade i Kina har skrivit en reportagebok om Kina på randen till 2000-talet; hur det kommunistiska jättelandet håller på att förändras och hur man hanterar kapitalismen, miljöproblem, ökad urbanisering och industrialisering och vilka följder det får när människorna ökar sin levnadsstandard.

Vad händer när den västerländska kapitalistiska, individualistiska ekonomin möter diktaturens, konfucianismens och det energiska Kina? Alla konsekvenser får enorma proportioner i denna jättelika folkkoloss; arbetslöshet, miljöproblem, bilismens utbredning, individualismens segertåg över omsorgen över kollektivet; "välfärdsstatens" rasering och folkvandringarna. Och vad händer när kommunistpartiet inte längre kan hålla kapitalismen stången? Finns det något alternativ? Vad händer om det inte gör det?

Författarna ger en underbart komplex bild av ett land med stora skillnader inom landet. Allt är verkligen inte svart eller vitt och drar man upp samhällsfrågorna det gäller till ett lands av Kinas yta, geografi, politik och folkmängd, så blir det riktigt spännande!

Välskrivet, väl underbyggt med fakta (de är inte journalister för inte!) och framförallt väldigt väldigt annorlunda. Detta stängda land som ändå är mer öppet nu än någonsin är så fascinerande. Boken är en reviderad utgåva som kom 1997 med anledning av Kinas övertagande av Hong Kong, så mycket lär ju förstås ha förändrats på de tio åren, men jag tycker ändå den är aktuell. Skön ämnesblandning av ekonomi, statsvetenskap, sociologi, socialantropologi och ekonomi -klockrent faktiskt. Klockren bok öht!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback