The spell of the Shantaram

Jag gjorde ett försök att påbörja Subers "Charlie" häromkvällen, men Shantaram fyllde fortfarande mina sinnen så till den grad att jag hela tiden jämförde de två böckerna, vilket inte är riktigt rättvist för någon av dem. Igårkväll tog jag istället fram Balen/Höstflugorna av Irene Nemirovsky och jag hade glömt vad jag uppskattar hennes sätt att skriva: de vältecknade personporträtten och det skarpa iakttagtagelserna av mänskligt beteende. Längtar efter att läsa Ensamhetens vin!

The spell of the Shantaram is broken ;)


Författare på tv

Erika på Böcker med mera tipsar om Internationell författarscens samtal med författare inför publik i Kulturhuset i Stockholm . Förutom att hon länkar till vårens program, så tipsar hon om att Kulturhuset i samarbete med Kunskapskanalen ska visa utvalda författarsamtal på tv! Perfekt för en annan som inte kan hoppa iväg till el Stockholmo bara sådär!

Jag tänkte försöka fånga samtalen med Sarah Waters, Jenny Diski och Mircea Cãrtãrescu (hur uttalar man det namnet?) och kanske några till.

Programmen för tvsändningarna hittar ni här!

Efter söndag

Jag kör hårt med att belöna mig när jag har gjort bra saker: som att jag får en chokladboll när jag har skrivit uppsats en hel dag: en muffins till fikat för att jag har ringt den där besvärliga kunden, eller ett besök på bibblan för att jag har vikt ihop all tvätt.

Ibland får jag vara lite kreativ när jag redan har hittat belöningen. Därför ska jag jobba extra på söndag. Och sen belöna mig med ett besök på Muffinscompaniet och denna: 
 

      
(Eller så kan man säga att jag har hittat en snygg tröja som jag är för snål att köpa mig bara sådär, så därför jobbar jag extra och köper den sen. OCH får fika på Muffinscompaniet på köpet! Bra va ;) )

Bilderna kommer från Bokhoras webshop, tröjmodellen heter Ronja.

Längtar

Noterade tidigare att Denise Mina har kommit ut med ännu en bok om Paddy Meehan och idag till frukostteet fick jag mig till livs SvDs recension av boken, som visst nu finns även på svenska. "The last breath" på engelska, "Sista andetaget" på svenska. Minas böcker hör till kategorin av böcker jag vill ha läst, men inte nödvändigtvis äga, varför jag istället längtar som sjutton tills jag får lägga händerna på ett av bibblans exemplar! De böckerna hör, sitt stundtals grymma innehåll till trots, till kategorin mysdeckare för min del. Med tillbehör som mjukisbrallor, smurftofflor, naturgodis inom bekvämt räckhåll och en bekväm soffa+filt.

Under en månads tid har vi i hushållet både Corren och SvD, vilket för med sig att jag tar mig tid att äta frukost, eftersom svenskans kulturdel är något innehållsrikare än Correns, framförallt i början av veckan. En recension av Mina på en måndag skulle aldrig stå att finna i Corren, ty där är måndag helig sportdag (=blää). Två morgontidningar är riktig vardagslyx!

Andra böcker jag längtar till är "Frukost på Tiffany's" och "En historia om läsning" som trillade hem i veckan. Hoppsan, vad reafingret får en att klicka hem ibland. De har båda stått i min bokbok tämligen länge och på cdons rea så skrek de formligen till mig att de behövde fritas. Och vad gör man i det läget, lixom?

Bookmooch

I jakt på något helt annat snubblade jag häromveckan över Bookmooch.com. Ett virtuellt bokbyte, där man som inloggad dels anger vilka böcker man vill bli av med och dels vilka böcker man skulle vilja ha (mooch = snylta, tigga). Man får poäng genom att lista böcker man vill bli av med samt genom att skicka böcker till andra. Poängen använder man sen för att själv moocha . Att moocha från någon inom samma land "kostar" färre poäng än att moocha från någon i ett annat land. Likaså "tjänar" man fler poäng genom att skicka böcker till andra länder än till någon i sitt eget land (även om det oxå "betalar sig").

Man betalar själv (alltså i IRL-pengar) för att skicka iväg de böcker någon annan har moochat, men får då i gengäld böcker som man själv moochat skickade till sig IRL-gratis (d.v.s det kostar endast poäng). För att inte systemet ska övermoochas, så gäller att man kan moocha fem böcker för varje bok man själv skickar iväg.

Sajten är amerikansk, men har rätt många svenska medlemmar, som det tycks. Jag tänkte testa och se hur det funkar och finns där under nicket Camilla. Kanske ses vi där? ;)

Nån som har testat? Finns det någon helsvensk motsvarighet?

Mätt

Som efterrätt till Lessingarna började jag igår på Shantaram, som jag köpte på Pocketshop Arlanda på väg tillbaka från lapphelvetet och den verkar väldigt lovande! Och tjock.

Faktum är att jag är så mätt av mitt läsande att jag knappt orkar ta till mig nya boktips. Lessingarna har gett mig mycket tankemat och Shantaram är iaf nästan tusen sidor att älska sig igenom, så jag har ju läsning att göra.

Jag har fått flera jätteintressanta boktips på ickeanglosaxiska böcker här i bloggen och i läsandet av andra bokbloggar stöter jag ideligen på titlar som verkar intressanta. Ingen av dessa har ens kommit in i bokboken. Och annars skriver jag upp intressanta titlar direkt, för att inte glömma dem, men nu orkar jag verkligen inte Jag är för mätt!

Dagens i-landsproblem, verkligen ;)


Läsåret 2008

Under 2008 tänkte jag att jag skulle bli bättre på att lämna igen mina bibbloböcker, målet är att inte ha några förseningsavgifter alls. Det är, konstigt nog, oftast inte böcker jag älskar som jag dröjer med att lämna tillbaka, utan böcker som jag inte har läst alls, utan som bara ligger. Jag samlar alla bibbloböckerna i en hög i sovrumsfönstret, så det borde ju vara lätt att ta dem med mig. Tycker man. Men så är visst inte fallet alls. Så, skärpning, tösen. I år ska jag göra något roligare för bötespengarna (nej, så mycket böter blir det inte...men en hunka kan man ju ha roligare för, typ ta en fika eller så).

Efter den väldigt trevliga bekantskapen med Khaled Housseini, så tänkte jag oxå under det kommande året försöka läsa böcker fler från icke-anglosaxiska länder. Jag vill läsa mer av författare från Mellanöstern, Indien och Latinamerika. Tips emottages tacksamt :)

De anglosaxiska böcker jag ändå läser ska jag i större utsträckning läsa på engelska. Några av de bästa läsupplevelser jag har haft under det gångna året har varit böcker skrivna med engelska som originalspråk, så jag tänkte fortsätta i det spåret. 

Slutligen tänkte jag oxå försöka få mera "riktig" lästid, d.v.s. tid dedikerad till läsning. Jag hade tid till det i början av 2007, men med uppsats och jobb, så blev det körigt och sen dess har det mest blivit pendlingsläsning eller en stund innan jag ska sova. Jag vill ju njuta meeeer ;)

Plus att min bokräkning förstås kvarstår, med med årsskifte i november. Jag hoppas att jag läser ännu fler böcker i år!