Vinn mobiltelefon hos kathe.nu

Förutom bokbloggar läser jag en hel höög med modebloggar.  Nu har Käthe utlyst en tävling där man kan vinna en mobil. Släng in ett bidrag, vet ja :)

Länk till tävlingen

läsiläs

Här läses det framförallt dagstidningen, Sköna Hem, Elle Interiör, Elle, Amelia, SvD, VK och DN. Annars är det tunt med djupare läsning.

Undantaget är
"Unspeak" av Stephen Poole. Brittisk journalist som analyserar ord använda av politiker framförallt i syfte att vända allmänhetens uppmärksamhet bort från det heta i en fråga eller för att dölja verkliga avsikter. Han analyserar ord som "nature", "natural resources", "science" och "ethnic cleansing" och gör det på ett lysande sätt: han visar i vilka sammanhang orden används och hur man med hjälp av sammanhangen kan "se igenom" orden och se vad de egentligen avser. Definitionen av Unspeak är för övrigt ord med en latent och en manifest betydelse, alltså en öppen och en dold mening. Det intressanta är förstås den dolda betydelsen och Poole visar på ett lättfattligt sätt hur ord kan "dechiffreras". Det här är en klockren diskursanalys, även fast han inte använder det begreppet.

En av grundförutsättningarna för diskursanalysen är ju att språket påverkar hur vi uppfattar den sociala verkligheten och Pooles analys visar på ett förtjänstfullt sätt hur det används för att definiera sig runt ett problem: som att använda ordet "folkmordsliknande" istf "folkmord" om händelserna i Rwanda 1994, vilket fick som konsekvens att inget agerande blev aktuellt med hänvisning till "Genocide convention" (vars svenska motsvarighet jag inte kommer på...). En liten distinktion med stora konsekvenser, minst sagt...

Poole väljer riktigt dagsaktuella händelser: klimatfrågan, Israel-Palestinakonflikten, Balkankrigen, vilket visar på att Unspeak minsann är aktivt överallt och att man genom att analysera språkanvändningen ofta får syn på vad som är tänkt att döljas.

Jag irriterar mig dock på att Poole är så übertydlig i sina resonemang, något som troligen mest beror på att jag redan är bekant med diskursanalys och därmed kan se vad han tänker göra för poänger. Nonetheless är det bra gjort. Jag väntar med spänning på att se vad han ska göra av all dissikering. Vad ska vi med hans resultat till, lixom?

Återkommer med slutomdöme!