"Hej, mitt namn är Camilla...

...och jag kan inte låta bli att shoppa på bokrean"

Efter att ha på bussen hem ha njutit Nemirovskys "Ensamhetens vin" (som förresten var ca 75% tunnare än vad jag trodde -jag hade väntat mig en bok av "Stormen"s storlek. Nåja, kvalitet framför kvantitet, antar jag), så skulle här bokreabeställas. Lite stressad var jag allt, tänk om de böcker jag ville ha var slut? Så besviken jag skulle bli.

Lite dåligt samvete hade jag dessutom över totalsumman böcker, så jag ringde en klok kvinna med goda råd i såna här situationer, mamma bokälskaren. Hon rådde mig klokt även denna gång, d.v.s. att köpa böcker för ca 1000 kr. Jag kan inte vara riktigt klok!

O nu har jag bara beställt på nätet...jag har fortfarande ett par titlar att hämta i de fysiska bokhandlarna, vad hände egentligen med min begränsade bokshopping-strategi?? Den är ju som bortblåst. Var är BA: bookshoppers anonymous?

De här böckerna är ivf på väg hem till mig:
Från Bokus
Engelsk synonymordbok
Bonniers stora bok om måleriets historia
Med kallt blod : en sann redogörelse
Karin Boye Samlade dikter
Märta Tikkanen Män kan inte våldtas

Från Adlibris
Adam Jacot de Boinod: Toujo Tingo
Freakonomics
Ruth Rendell: Judgement in Stone
Roslund & Hellström: Flickan under gatan

Kvar att inhandla:
Svegfors, M: Dag Hammarsköld
Stuckey, C: Monet Näckrosor
Smarta hemhjälpen

Att hämta

Mitt huvud är fullt av tröttankar och förmodligen en begynnande förkylning, så det är tur att jag har ett stillasittande jobb ;)

Mutmuffins till eftermiddagsfikat finns i väskan och nyss fick jag dessutom reservationsmail från bibblan att jag har Nemirovskys "Ensamhetens vin" att hämta i eftermiddag!! Kanske ska jag spara mutmuffinsen tills jag kommer hem och kan slänga ner mig i soffan med Nemirovsky...läsfika är nåt av det bäst jag vet. Längtar hem nu :)

en intervju

Alla hållna tummar kanske hjälper...jag var på intervju igår på ett suuuperspännande jobb. Mera pendling, men utmanande och väldigt givande arbetsuppgifter där min uni-utbildning kommer till användning. Får besked nästa vecka, så knip gärna lite till ;)


Om bokinköp

Det har väl knappast undgått någon bokälskare att bokrean drar igång på tisdag. Mig hade det faktiskt (nästan) undgått. Inte hade väl jag tänkt att den var ett återkommande fenomen, lika regelbundet som julen eller midsommar eller påsken eller vilken som helst annan årlig högtid... Mycket beror det på att min lilla lilla plånbok inte tillät mig att köpa något på förra årets rea, så då förträngde vi bokreafenomenet helt och för alltid. Nästan. Fast i år har jag råd (och lust!) att shoppa.

Och det råder lite olika åsikter om rean. Hos
Erika och Mårten läser jag om att bokrean har reat ut sin själ och till och med om att bojkotta bokrean. Jag är själv lite kluven till det här bokreafenomenet. Å ena sidan ser jag i katalogerna böcker som jag nog inte skulle köpt annars, typ Bonniers stora bok om måleriets historia som jag nog kommer att köpa i år. En bok som jag ju vill ha, men inte skulle köpa till ordinarie pris. Jag gillar oxå tanken på att vid ett tillfälle per år storhandla böcker, att passa på att köpa böcker som man tidigare har fingrat på, men tyckt varit för dyra (något som nu är mindre aktuellt iom sänkning av bokmoms och min något förbättrade privatekonomi). Bokreakatalogerna fungerar oxå som läsinspiration och en del titlar hamnar i bokboken för senare bibblobesök. Och sen finns det förstås en tjusning i att läsa katalogerna från de olika bokhandlarna, sammanställa listor på vilken bokhandel som har den billigaste boken och stå och göra en snabbräd vid midnatt för att få tag på de åtråvärda nya kärlekarna (som jag i år inte har bestämt mig för hur jag ska göra, på tisdag inträffar ju en annan Viktig Händelse som förutsätter att jag är utvilad och förberedd).

Å andra sidan är jag totalt emot den kommersialism som upptryckandet av speciella bokreaupplagor innebär: böcker som är billiga både i den monetära bemärkelsen men även i kvalitet. De böcker jag köper, oavset inköpstillfälle, ska vara böcker av BRA kvalitet och då köper jag de hellre till ordinarie pris för att få en bra bindning. Blir jag sugen på dubbelt billiga böcker, så är det för att jag vill åt läsupplevelsen och inte själva den fysiska boken och då går jag hellre till bibblan.

Jag är oxå lite kluven till det här med att köpa spillrans nya böcker. Jag samlar ju på läsupplevelser och går faktiskt i första hand till bibblan för att få dessa (ska räkna ihop nångång hur mycket pengar bibblan sparar mig jämfört med att köpa alla de böcker jag läser). Jag köper oxå hellre böcker på secondhand än i bokhandel (något Erika oxå skriver om). För halva priset av en ny pocketbok fick jag till exempel igår fem relativt nya pocketböcker och en lite äldre som var ett riktigt guldkorn. Att handla böcker är för mig att fynda.

Men visst gör jag fynd i bokhandlar: "Shantaram" på engelska fick jag för en dryg hundralapp på Pocketshop, Manguels "En historia om läsning" på Adlibris till ordinarie pris för att min förälskelse inte kunde hindra mig. Och fynd kan oxå vara att köpa en bok till ordinarie pris för att få ett helt orört exemplar som jag kommer att vara en första att läsa (som Shantaram). Men igår fyndade jag "Les Miserables" i Wordsworths engelska pocketutgåva för 2x5 kr i som praktiskt taget var oläst; Anja Snellmans "Rädslans geografi" (som har stått i min bokbok läänge nu) för en femma och en bok från 70-talet om att lifta genom Afghanistan, Irak, Indien och Pakistan som jag inte ens visste fanns eller att jag ville läsa, förrän jag stod med den i handen (Thomas Löfströms "Liftaren" och "Vägen till Kathmandu" i samma bok, åtråvärd iom nyfunnen fascination för det så kallade österlandet).

Sannolikheten att göra fynd är så mycket större på ett antikvariat eller på Myrorna/Stadsmissionen/Hjärta till hjärta, eftersom utbudet inte är givet. Till en bokhandel kan man bege sig på jakt efter en speciell bok och vara ganska säker på att finna den, men till en secondhandboklåda gör man bäst i att gå med öppna ögon, för där vet man aldrig vad man kan finna.

Var köper ni helst böcker? Och ska ni shoppa nåt på bokrean?

Om Bra Saker och Spännande Saker

Nu är den beställd: bokhoretröjan jag blev så förälskad i att jag jobbade extra! (Jag har bara inte kommit mig för att lägga beställningen tidigare, men nu som liten belöning för dagen, så!). Jag hoppas lite på att lördagar och söndagar inte är helgdagar i Tyskland, så att tröjan kommer hem till mig snaaaart, jag vill ju ha den nuu ;) Helst skulle en DHL-snubbe få knacka på dörren direkt efter att jag klickat "bekräfta beställning".

Annars går dagarna just nu ut på att leva långsamt, därav det sparsamma bloggandet. Energin går åt till att ta sig upp på morgnarna och få vardagen att fungera. Och jag omges visst av människor som lånar ut snöret till sin(a) ballong(er) när min inte riktigt orka lyfta mig. Bästaste C och bästaste S har bjudit på chokladtårta, iransk (?) sång, filmsällskap och svärfamiljen har erbjudit sovutrymme och telefontid x2. Och så kom bästaste bästaste syster och höll mig sällskap ett par dagar, bara sådär. Bästaste bästaste ni, jag är så tacksam för att ni finns!

Och vill ni, så får ni hålla en tumme för mig på tisdag, 26/2, klockan 14. Jag talar om sen om det hjälpte. Och förstås vad det gällde. Spännande saker är på gång...

Jenny är oxå härlig

mm, såg precis intervjun med Jenny Diski på Kunskapskanalen. Bokidiotens tankar om att man kanske inte tycker om en författare när man hör honom/henne live ringde lite i bakhuvudet och i början tyckte jag hon verkade lite lättirriterad, svårtillgänglig och lite..ja, kärv. Men denna förtjusande engelska. Som hon talar, menar jag, även om personen oxå är rätt förtjusande.

Trots att hon i intervjun flera gånger säger att hon inte är nyfiken på världen, så tror jag att hon ändå är det. Inte sådär bestiga-Mount-Everest-nyfiken (möjligen om hon fick skjuts upp. Av, säg, en helikopter), utan mer en nyfikenhet om vad som händer med mig och andra i interaktionen mellan mig och andra. Och vad som händer i interaktionen mellan mig och den fysiska världen.

Jag tyckte om henne. För att ofta skriva om att inget händer och för att så ofta önska att inget händer, så är hon en väldigt levande människa. Hon drar sig inte likt autisten undan världen fullständigt, utan leker med hur sin syn på världen och andras möts och ibland krockar. Det är intressant, introspektivt, men inte absolut introvert. Jag hade väntat mig en mindre förtjusande och mer inbunden engelska än den vi fick träffa.

Däremot tyckte jag inte om intervjuarinnan. Intervjun blev inte så mycket av ett samtal och ett samspel som jag hade hoppats och jag tycker inte det är Diskis fel. Jag tyckte inte att kvinnan ifråga gjorde intervjun till ett samtal, utan hon ställde en fråga, lät Diski svara och oavsett svaret, så gick hon vidare till nästa fråga i sitt formulär. Vad är det för intervjuteknik: lite flexibilitet om jag får be!

Nu var ju Diski förtjusande mångordig och tilläts vara det, men jag hade gärna sett att det hade blivit ett samtal istället för fråga-svar-fråga-svar, utan någon egentligen koppling mellan svar och nästkommande fråga. Det är ju med hjälp av ett samtal som man lär känna en människa, i fråga-svar-leken är risken stor att man bara får ytlig och dessutom mest verbal information. Helt värdelös var hon förstås inte, hon var påläst och ställde en del riktigt intressanta frågor (till exempel om hur Diski ställde sig till att det icke-händandet som hon längtar till ju är väldigt likt döden). Intervjun var ju dessutom ett sammandrag och det är förstås svårt att göra en rättvis bedömning på det materialet. Men jag tyckte ändå inte om henne, men desto mer om Diski.

Såg ni intervjun? Vad tyckte ni?

Doris är så cool!

Läste hos bokhora att Doris Lessing var intervjuad i DNs boklördag och grämde mig över att det är Svenskan vi har till frukostbordet. Sen hittar jag hos Expressens bokblogg en länk till artikeln o min söndagsförmiddag är räddad. Hon är så cool, tanten: bara en sån sak som att slarva bort nobelplaketten bland högarna av papper och böcker! Jag gillar henne skarpt! :)

Om pocketfodral

Erika gav sig ett som belöning för en lyckad tenta, Spectatia ogillar dem för att de inte ger henne läsinspiration och Ylva förvackrar (oerhört vackert ord, för övrigt) sitt med broderi. De senaste dagarna har jag läst flera inlägg om pocketfodralen. Jag har flera gånger förtjust klämt på och valt mellan dessa söta kreationer på Pocketshop, men aldrig kommit mig för att köpa. Behöver jag egentligen ett?

Jag läser ofta, men inte alltid, pocketböcker och låter dem utan skydd ligga och drälla i väskan/ryggsäcken. Det har hittills gått bra, de blir inte skavda (min väska är inte så stor..) och bokmärken trillar inte ur (eftersom jag hittills har använt ett magnetiskt). Det skulle möjligen vara för det fiffiga bokmärkesbandet då, så att jag slipper göra hundöron (som jag tvingades till när jag tappade mitt magnetiska bokmärke nånstans mellan tåget och spårvagnen ).

Men jag älskar formen på fodralen, så perfekt proportionelig, mönstrena (neoprenblommorna man kan se i länken ovan och tunnelbanekartan med författarnamn som stationer) och idén att med vackra tyger omhulda sina kärlekar. Kanske kunde man i fodralet dessutom förvara sin Thumb thing, för mer svårförvarad liten pryl får man faktiskt leta efter!

Använder du pocketfodral? Varför/varför inte?

Batteriladdare

I lördagen tillbringade jag ett par mycket tillfredsställande timmar på bibblan. Det började som endast ett mål för min promenad och slutade som en riktig batteriladdare, ni vet när man egentligen inte ska ha något, utan bara browsar, men hittar massor! Innan jag gick hemifrån hade jag noterat att Pessls "Fördjupade studier i katastroffysik" var utlånad på svenska med tre reservationer, men däremot fanns inne på engelska. Jag hann kalibrera in mina förväntningar på att boken skulle lånas ut till mig, så jag hann bli rätt nervös att någon annan skulle hinna före mig innan jag var färdigpromenerad. Men jag hann!

Men ack, så besviken jag blev på omslaget. Jag hade väntat mig
det här, men fick det här. Det lilla jag har läst hittills är bra, visserligen, men speglar bättre det omslag jag hade väntat mig. Nåja, hör förmodligen till dagens i-landsproblem ;) 

Jag insåg mitt i browsandet bland hyllorna vad det är användbart att ha burit ved i yngre år. Att bära fler än nio böcker och fortfarande ha en arm ledig för att kunna plocka intressanta böcker ur hyllorna kräver onekligen en viss teknik. Som den man använder för att bära en trave ved på underarmen: andelen vedträn (böcker) möjliga att trava på underarmen ökar markant om man i handen placerar bok..förlåt vedträ, vertikalt. Det var först när jag hade placerat bokhögen på ett lämpligt bord för gallring som jag såg att det fanns korgar...

Ur bokhögen jag hade plockat på mig fick följande böcker komma hem med mig: Diskis "Den motvilliga resenären", Salman Rushdies "Midnattsbarnen", Susan Nathans "Andra sidan Israel" och en bok av en författare jag aldrig har hört talas om: De vilda detektiverna av Roberto Bolaño. Nu ligger de i sovrumsfönstret och väntar på att helgen ska komma. Och orken med...