"Efter attentatet" av Yasmina Khadra

Amine är kirurg i Tel Aviv och lever för sitt yrke och sin älskade hustru Sihem. Han får ta hand om de skadade efter det senaste självmordsattentatet. När han utmattad och efter stora bekymmer äntligen lyckas ta sig  hem genom vägspärrarna har inte hans fru kommit hem.

Amines värld rasar i spillror när han kallas till sjukhuset och identifierar liket efter självmordsbombaren som sin älskade hustru. Han själv har aldrig tagit ställning till Israel-Palestinakonflikten och trott att hans fru varit likadan. Upptäckten att så verkligen inte var fallet är förkrossande och sökandet efter förklaringar blir nästan maniskt.

Gripande, fruktansvärd och oerhört tankeväckande; kring det komplexa i Israel-Palestinakonflikten, kring det brutala i dådet och motiven kring det fruktansvärda sättet att ta sitt liv.  Amines förvirring kring det faktum att hans hustru plötsligt har fått en identitet som självmordsbombare (och nu alltså marty) och det förtvivlade sökandet efter fattbara svar är oerhört välskrivet, vältänkt och tankeväckande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback