Om bokinköp

Det har väl knappast undgått någon bokälskare att bokrean drar igång på tisdag. Mig hade det faktiskt (nästan) undgått. Inte hade väl jag tänkt att den var ett återkommande fenomen, lika regelbundet som julen eller midsommar eller påsken eller vilken som helst annan årlig högtid... Mycket beror det på att min lilla lilla plånbok inte tillät mig att köpa något på förra årets rea, så då förträngde vi bokreafenomenet helt och för alltid. Nästan. Fast i år har jag råd (och lust!) att shoppa.

Och det råder lite olika åsikter om rean. Hos
Erika och Mårten läser jag om att bokrean har reat ut sin själ och till och med om att bojkotta bokrean. Jag är själv lite kluven till det här bokreafenomenet. Å ena sidan ser jag i katalogerna böcker som jag nog inte skulle köpt annars, typ Bonniers stora bok om måleriets historia som jag nog kommer att köpa i år. En bok som jag ju vill ha, men inte skulle köpa till ordinarie pris. Jag gillar oxå tanken på att vid ett tillfälle per år storhandla böcker, att passa på att köpa böcker som man tidigare har fingrat på, men tyckt varit för dyra (något som nu är mindre aktuellt iom sänkning av bokmoms och min något förbättrade privatekonomi). Bokreakatalogerna fungerar oxå som läsinspiration och en del titlar hamnar i bokboken för senare bibblobesök. Och sen finns det förstås en tjusning i att läsa katalogerna från de olika bokhandlarna, sammanställa listor på vilken bokhandel som har den billigaste boken och stå och göra en snabbräd vid midnatt för att få tag på de åtråvärda nya kärlekarna (som jag i år inte har bestämt mig för hur jag ska göra, på tisdag inträffar ju en annan Viktig Händelse som förutsätter att jag är utvilad och förberedd).

Å andra sidan är jag totalt emot den kommersialism som upptryckandet av speciella bokreaupplagor innebär: böcker som är billiga både i den monetära bemärkelsen men även i kvalitet. De böcker jag köper, oavset inköpstillfälle, ska vara böcker av BRA kvalitet och då köper jag de hellre till ordinarie pris för att få en bra bindning. Blir jag sugen på dubbelt billiga böcker, så är det för att jag vill åt läsupplevelsen och inte själva den fysiska boken och då går jag hellre till bibblan.

Jag är oxå lite kluven till det här med att köpa spillrans nya böcker. Jag samlar ju på läsupplevelser och går faktiskt i första hand till bibblan för att få dessa (ska räkna ihop nångång hur mycket pengar bibblan sparar mig jämfört med att köpa alla de böcker jag läser). Jag köper oxå hellre böcker på secondhand än i bokhandel (något Erika oxå skriver om). För halva priset av en ny pocketbok fick jag till exempel igår fem relativt nya pocketböcker och en lite äldre som var ett riktigt guldkorn. Att handla böcker är för mig att fynda.

Men visst gör jag fynd i bokhandlar: "Shantaram" på engelska fick jag för en dryg hundralapp på Pocketshop, Manguels "En historia om läsning" på Adlibris till ordinarie pris för att min förälskelse inte kunde hindra mig. Och fynd kan oxå vara att köpa en bok till ordinarie pris för att få ett helt orört exemplar som jag kommer att vara en första att läsa (som Shantaram). Men igår fyndade jag "Les Miserables" i Wordsworths engelska pocketutgåva för 2x5 kr i som praktiskt taget var oläst; Anja Snellmans "Rädslans geografi" (som har stått i min bokbok läänge nu) för en femma och en bok från 70-talet om att lifta genom Afghanistan, Irak, Indien och Pakistan som jag inte ens visste fanns eller att jag ville läsa, förrän jag stod med den i handen (Thomas Löfströms "Liftaren" och "Vägen till Kathmandu" i samma bok, åtråvärd iom nyfunnen fascination för det så kallade österlandet).

Sannolikheten att göra fynd är så mycket större på ett antikvariat eller på Myrorna/Stadsmissionen/Hjärta till hjärta, eftersom utbudet inte är givet. Till en bokhandel kan man bege sig på jakt efter en speciell bok och vara ganska säker på att finna den, men till en secondhandboklåda gör man bäst i att gå med öppna ögon, för där vet man aldrig vad man kan finna.

Var köper ni helst böcker? Och ska ni shoppa nåt på bokrean?

Kommentarer
Postat av: Åsa

Jovars, nog blev det böcker alltid... Men jag förhandsbeställde via nätet o får böckerna hemskickade till mig... Jag har fortfarande inte kommit överens med biblioteket här i stan även om jag älskade det hemma. Det blir helt enkelt inte av att besöka det...

Jag passade dessutom på att köpa en del pocketar som jag stått o funderat på flera gånger... Och några av bokreaböckerna som fanns i pocket :)

WENNSTAM, KATARINA:FLICKAN OCH SKULDEN :
WENNSTAM, KATARINA:EN RIKTIG VÅLDTÄKTSMA
PETTERSON, PER:UT OCH STJÄLA HÄSTAR : RO
KIHLGÅRD, PETER:KICKI & LASSE
GAVALDA, ANNA:TILLSAMMANS ÄR MAN MINDRE
ÖSTERGREN KLAS:FANTOMERNA - bonusbok
HOFMANN, CORINNE:RESAN TILLBAKA TILL DEN
JONES, BOB:MICHAEL JACKSON: MANNEN BAKOM
KELBY, SCOTT:DIGITALFOTOGRAFI - LÄR DIG
ROSLUND & HELLSTRÖM:FLICKAN UNDER GATAN
LUTTEMAN, MARKUS:EL CHOCO : SVENSKEN I B
ROBERTS, GREGORY DAVID:SHANTARAM
LINDERBORG, ÅSA:MIG ÄGER INGEN

Postat av: Hermia

Och jag köper jättesällan böcker, vilket ibland känns lite tråkigt. På något sätt gör min dagliga tillvaro bland böckerna på biblioteket att de privata bokinköpen känns lite obefogade. Men inför resor brukar i alla fall några pocketböcker bli inhandlade, oftast sådant jag inte hunnit med att läsa när det var helt nytt. De böckerna bär med sig ett löfte om en lyckas resa. På rean har jag annars mest köpt facklitteratur bl a den konstbok som nämns i inlägget.

2008-02-25 @ 16:18:13
URL: http://hermiasay.blogspot.com
Postat av: Ika

Jag känner igen mig väldigt mycket i ditt bokshoppingmönster! För det är ju så mycket roligare och intressantare att köpa böcker second hand, för att inte tala om hur lite det kostar. Nu är jag dock i den situationen att jag verkligen inte borde köpa fler böcker innan jag har läst massor av mina egna, de olästa egna böckerna börjar bli skrämmande många.

Skönlitteratur köper jag sällan nytt, till fullpris. Det blir enstaka reafynd och pocketar, ofta sådana som bibban inte behagar köpa in och som jag väldigt gärna vill läsa. Men bibban är härlig - man lånar böcker gratis, och de behöver inte pressas in i de överfyllda egna hyllorna.

2008-02-25 @ 23:34:37
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Lena

Jag köper inte böcker så ofta, om det inte är någon verkligen speciell då köper jag den på adlibris, men annars så är biblioteket min egna lilla helgedom. Jag älskar bibliotek, är så tacksam att den institutionen finns och där kan jag låna hur mycket som helst.

Och mina bokhyllor behöver inte växa allt för mycket, dom är redan proppfulla nu.

Det här året blir det ingen bokrea för mig.

2008-02-26 @ 10:38:52
URL: http://lena-jagrjag.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback