Förtrytsam efterlysning

Någon i mitt hushåll använder de Bra Tekopparna och lämnar de sen ståendes på MITT skrivbord, så att jag knappt har nånstans att ställa min tekopp när jag väl kommer dit (en tekopp som då dessutom är av de Mindre Bra Tekopparna). Det har nu upprepats ett flertal dagar i rad.

Någon äter dessutom upp alla hallongrottor, använder frukten till smoothies och lämnar de Bra Smoothieglasen ståendes på diskbänken. Inte diskar någon heller! Och någon använder mina kläder och har mage att lämna tillbaka dem OTVÄTTADE!

Jag är ingen välgörenhetsinrättning, var är min personliga assistent?!

Istället en...

...utmaning från Jessica Bokhora om att lista de bästa läsupplevelserna under året, av både ny och äldre utgivning.

Utan inbördes rangordning kommer här mina favvisar.

  • The Known World av Edward P Jones
  • Storm över Frankrike av Irene Nemirovsky
  • På tunn is: en resa till Antarktis av Jenny Diski
  • Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
  • Egalias döttrar av Gerd Brantenberg
  • Stjärnor utan svindel av Louise Boije av Gennäs
  • Parfymen av Patrick Süskind
  • Ensamhetens brunn av Radclyffe Hall

Nähä, du!

Den här veckan blir det ingen bokfemma, Malin! Det handlar om fantasy och det är så långt från min tekopp man komma i läsväg, tror jag.

den här får ni klara utan mig.

Fylleri

Wihii, bloggen fyller 1 år precis idag!

(Och systern fyller 24, wihii för det oxå! =)

Jag har funderat en del kring vad bloggandet har gett mig.

  • Jag har gjort så många bra läsupplevelser som jag inte hade gjort annars, tack vare alla boktips jag hittat i andra bloggar. Jenny Diski, Denise Mina, Radclyffe Hall och Thomas Bodström hade jag nog inte hittat (eller läst) om det inte hade varit för rekommendationer och bra omdömen från andra bloggar. Andra tips som nu står i bokboken i väntan på att få följa med hem från bibblan, är Manuel och hans "Library at night" och Douglas Couplands "Microslaves". Det är faktiskt något av det bästa med att bloggeriet: att få tips och bli inspirerad om läsning :)
  • Alla boktipsen har fått mig att skaffa en bokbok, som nu är oumbärlig vid bibblobesök.
  • Allt skrivande och läsande av bloggar har fått mig att fundera mera över författeri, läsande och böcker. Jag har till exempel gjort middagsplaner med litteratur som gemensam nämnare (i olika utförande), vilket faktiskt är ett fantastiskt tankeexperiment som jag brukar använda när jag inte kan sova. (Vilket iofs resulterar i att jag oftast vill upp och skriva inbjudningskort direkt...)
  • Jag har blivit tydligare med vad jag tycker om de böcker jag läser, eftersom jag tvingas formulera mina åsikter ordentligt när jag ska skriva inlägg om böcker. Det säger lixom inget att bara säga att "den var bra" eller "den var inte bra", även om jag vet vad jag menar med det just när jag har läst ut boken, eftersom jag då har känslan kvar i kroppen. Jag vill ju fästa känslorna, så att jag kommer ihåg dem när jag läser inlägget igen. Och förstås så att andra fattar när de läser om böckerna.
  • Jag har upptäckt att jag ibland har svårt att sätta ord på mina åsikter om böcker. Hur förmedlar man den där känslan av att en bok är så speciell? Jag känner ofta att jag saknar adekvata begrepp och exakta beskrivningar, vilket innebär att jag bland måste fundera länge och diskutera med andra om en bok innan jag kan sätta ord på vad det är jag tycker om boken. Känslor är svåra att överföra i ord.
  • Jag har slutat att ha dåligt samvete för att jag lämnar igen böcker olästa. För det är bara att låna om dem. Jag insåg att jag aldrig kommer att hinna läsa alla bra böcker innan jag dör och blev helt förtvivlad. Efter ungefär 20 minuter tänkte jag att det ju faktiskt innebär att det aldrig kommer att ta slut på böcker, det vill säga att jag kommer att ha att göra (det vill säga läsa) tills jag dör. Och det är ju faktiskt en bra sak! Så de böcker jag lämnar igen olästa kan jag ju bara låna om igen. Sen när jag får lust.
  • Jag har blivit fastare i min övertygelse att läsning ska vara något njutbart och därför inte förenad med några måsten (däremot regler. Som typ att lämna igen böckerna i tid, så att andra får njuta av dem oxå). I början av 2007 funderade jag på om jag skulle ha något tema för min läsning under året och kom fram till att jag skulle satsa på Bra Böcker. Jag vill kunna välja böcker helt efter dagsform, lust och pirr i magen och inte känna mig begränsad när jag står där med en bok i handen som jag har blivit störtförälskad i men inte "får" låna, för att jag har bestämt att jag inte ska läsa just såna böcker i år. Jag har därför slutat ha dåligt samvete för att jag inte läser ut böcker som jag inte tycker är bra: njutning är mitt ledord :)
  • Bloggeriet ska även det vara förknippat med njutning. Därför blir det inga inlägg förrän jag känner att det är dags att skriva. Ibland skriver jag om dem i princip omgående när sista sidan är läst, så att de inte ens hamnar på skrivbordet, men ibland får de ligga på skrivbordet ett tag. Och måste de tillbaka till bibblan innan jag hunnit skriva om dem, så skriver jag ett utkast med titeln i rubriken och så får läsupplevelsen fortsätta vila. Tills det är dags.
  • Möjligheterna som ges att ändra i stil- och kodmallar har ofrånkomligen gjort att jag blivit nyfiken på html-kodning. En del har jag kunnat gissa mig till och en del har jag dechiffrerat genom tips i andra bloggar. Men det räcker inte riktigt, så en "html för dummies" står uppskriven i bokboken, så att jag får stilla min nyfikenhet på riktigt. Får se om det ger några resultat här i bloggen (om inte annnat kommer säkert en recension ;).
  • Utan bloggen hade jag heller aldrig fått läsa ett "oredigerade förhandsexemplar" (av Tim Davys "Amberville"). Sånt gör jag gäärna igen (wink wink, nudge nugde) :)

Hur många böcker läste jag då på ett år? Det blev 61. Eller 1,17 per vecka. (Fast jag har fortfarande två obloggade, så egentligen är det 63 eller 1,21 per vecka. För att vara petig alltså).

Så jag fortsätter ett år till, det här var ju roligt :)

Världen tycks fungera ändå

När dagen börjar med att klockan är 12.38 när man vaknar av att först den fasta telefonen ringer och sedan mobilen; när lakanen klibbar mot huden eftersom man är fullständigt kallsvettig av mardrömmar och man inte är riktigt säker på vad som är verklighet och dröm, så är det bara att konstatera att det här är en sån här dag som det bara gäller att ta sig igenom. Alla planer lades på hyllan. Idag gäller det att leva långsamt.

Sen får jag ett ett samtal som börjar med "jag tänkte mest ringa och säga att jag tycker om dig" och tänkte att kanske går den här dagen att få rätsida på ändå.

Så jag kurade ihop mig och läser ett förtjust utrop på
bokhoras blogg om bok som blir pjäs (har inte läst boken..); ser att Therezz oxå har drömt mardrömmar, men likväl är förtjust i kjolar; får tips på en understreckare och ett test från bokidiotens inlägg om Ture Sventon (och börjar längta efter semlor!); smittats av den obändiga livsglädjen i underbaraclaras härliga inlägg; tvärkommit ihåg exakt hur mycket jag älskade Arvingarna när jag var tretton när jag läser hos Onekligen; läst Hemliga Pappans längtan efter vila; tyst tackat Jonas Gardell för att han delar med sig av sina välskriverier och blir tryggt förvissad om att livet fortgår som vanligt med Absolut Guldkants inlägg (varför vet jag inte, men hon utstålar en sån härligt trygg och leende känsla med sin blogg). (Där hittade jag för övrigt min nuvarande favoritlåt med Sahara Hotnights). Till sist kikar jag in hos både Bella och Ebba bara för de ger mig chansen att se glimtar ur liv som är så himla långt från mitt...(och för att skrattande få skaka lite på huvudet).

Och så konstaterar jag att jorden tycks snurra och människor fortsätter leva sina liv precis som vanligt, även fast mitt liv känns helt avstannat. Världen funkar utan att jag behöver göra det.

Det är skönt.

Hjälteutmaning!

Jag har blivit utmanad av bokidioten att lista mina litterära hjältar. "Hjältar som man minns länge efter att man har läst boken, och som på något sätt har blivit större än både boken och författaren". Citat bokidioten.

Vad är en hjälte egentligen? Wikipedia (detta underverk av lättillgänglig information) säger att en hjälte är en "...beundransvärd person som utför stordåd, och som på så sätt vinner stor heder och ära".

Jag glömmer så snabbt böcker jag har läst och hjältar jag har stött på. Det här kräver således en del funderande och urvalet av mina hjältar görs nog av de böcker jag har läst på senaste tiden.

Lisbeth Salander är den jag första tänker på. Utsatt för vidriga (rätts)övergrepp överlever hon och hämnas. Hon är så härligt anti samhället att hon bara däri blir en hjälte i mina ögon, och hon lyckas till slut använda samhällets erkända verktyg för att hämnas. Go Lisbeth!

På min lista kommer sedan en icke-litterär hjälte, dock omskriven i bokform. Agneta Löfqvist har skrivit om sitt liv med kroniskt trötthetssyndrom och hur hon gör för att överleva sin vardag. Vilket hon gör med bravur. "Stordåd" i Wikipedias definition ska i Löfqvists fall alltså förstås som att överleva och oxå leva. Här kan du läsa mer om vad jag tyckte om hennes bok.

Coq Rouge är nog min favorithjälte, även fast han hjältestatus beror på vem man frågar. Stadsmakter belönar honom med medaljer och plåtskrot, han gör en massa fantastiska (och fruktansvärda) saker, räddar en massa människor, men dödar oxå en del. Privat drabbas hans familj av hans ständiga hemlighållande och resande och han själv av de psykiska påföljder som uppdragen innebär. För mig är han ändå en hjälte eftersom han överlever allt detta. Lite ambivalent är jag ändå, för hur mycket är egentligen arbetet värt? Jag hade förmodligen aldrig stått ut att vara gift med honom, eftersom jag ständigt skulle komma i andra hand. Så, hm, Hamilton blir nog "hjälte minus". Hjälteutnämningen blir med en liten reservation, ändå.

Sen kommer jag mest att tänka på lite mer klassiska hjältar som Robin Hood (åh, vad jag ville hänga med honom och Lille John när jag var liten. Skjuta pilbåge och vara ute på äventyr!) och Jonathan Lejonhjärta, som jag såg att bokidioten oxå nämnde. Kan Harry Potter räknas som hjälte? Han kommer inte upp på min hjältelista, helt enkelt för att jag inte fascineras av honom såå mycket, men definitionsmässigt kanske han räknas det?

Och härmed kan Pale Green Woman och AnnCharlott och Malin känna sig utmanade!