Hjälteutmaning!

Jag har blivit utmanad av bokidioten att lista mina litterära hjältar. "Hjältar som man minns länge efter att man har läst boken, och som på något sätt har blivit större än både boken och författaren". Citat bokidioten.

Vad är en hjälte egentligen? Wikipedia (detta underverk av lättillgänglig information) säger att en hjälte är en "...beundransvärd person som utför stordåd, och som på så sätt vinner stor heder och ära".

Jag glömmer så snabbt böcker jag har läst och hjältar jag har stött på. Det här kräver således en del funderande och urvalet av mina hjältar görs nog av de böcker jag har läst på senaste tiden.

Lisbeth Salander är den jag första tänker på. Utsatt för vidriga (rätts)övergrepp överlever hon och hämnas. Hon är så härligt anti samhället att hon bara däri blir en hjälte i mina ögon, och hon lyckas till slut använda samhällets erkända verktyg för att hämnas. Go Lisbeth!

På min lista kommer sedan en icke-litterär hjälte, dock omskriven i bokform. Agneta Löfqvist har skrivit om sitt liv med kroniskt trötthetssyndrom och hur hon gör för att överleva sin vardag. Vilket hon gör med bravur. "Stordåd" i Wikipedias definition ska i Löfqvists fall alltså förstås som att överleva och oxå leva. Här kan du läsa mer om vad jag tyckte om hennes bok.

Coq Rouge är nog min favorithjälte, även fast han hjältestatus beror på vem man frågar. Stadsmakter belönar honom med medaljer och plåtskrot, han gör en massa fantastiska (och fruktansvärda) saker, räddar en massa människor, men dödar oxå en del. Privat drabbas hans familj av hans ständiga hemlighållande och resande och han själv av de psykiska påföljder som uppdragen innebär. För mig är han ändå en hjälte eftersom han överlever allt detta. Lite ambivalent är jag ändå, för hur mycket är egentligen arbetet värt? Jag hade förmodligen aldrig stått ut att vara gift med honom, eftersom jag ständigt skulle komma i andra hand. Så, hm, Hamilton blir nog "hjälte minus". Hjälteutnämningen blir med en liten reservation, ändå.

Sen kommer jag mest att tänka på lite mer klassiska hjältar som Robin Hood (åh, vad jag ville hänga med honom och Lille John när jag var liten. Skjuta pilbåge och vara ute på äventyr!) och Jonathan Lejonhjärta, som jag såg att bokidioten oxå nämnde. Kan Harry Potter räknas som hjälte? Han kommer inte upp på min hjältelista, helt enkelt för att jag inte fascineras av honom såå mycket, men definitionsmässigt kanske han räknas det?

Och härmed kan Pale Green Woman och AnnCharlott och Malin känna sig utmanade!


Kommentarer
Postat av: bokidioten/Johanna

vilka intressanta svar! Coq Rouge är verkligen en hjälte i alla betydelser. Men samtidigt otäck på många sätt. Ingen jag skulle vilja ha i min närhet

Postat av: AnnCharlott

Kul utmaning, men den tål att tänka på. Återkommer med mina hjältar senare idag eller i morgon.

2007-11-20 @ 12:45:17
URL: http://bokstavligt.blogspot.com
Postat av: PGW

Jag funderar fortfarande. Lyckas inte komma fram till något klokt. Funderar vidare.

2007-11-24 @ 11:37:14
URL: http://palegreenwoman.blogspot.com/
Postat av: *Malin*

Jag har funderat o funderat o tar nog det här på alldeles för stort allvar... :-) Jag ska fundera lite till innan jag listar dem.

2007-11-29 @ 20:01:50
URL: http://worldofmalin.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback