"mamma@home" av Elise Claeson

Den här blir jag inte riktigt klok på. Claeson vill slå ett slag för hemmamamman och gör verkligen ett ambitiöst försök. Ökad valfrihet, javisst, men till papporna oxå. Den bild hon framställer är en av mammorna som naturligt skapade för att stanna hemma med barnen och en av papporna som (enbart?) jobbandes. Är det inte bättre att kombinera, så att både mamma och pappa jobbar mindre och båda får tid med barnen?

Claeson är påläst och ger en intressant analys över det samhälle som Alva Myrdal hjälpte till att skapa, "det moderlösa samhället". Ett samhälle där staten vårdar och uppfostrar våra barn, där föräldrar ses med misstänksamhet om de inte kommer till vårdcentralen för att väga och mäta sina barn. Modern har lixom byggts bort i välfärds-Sverige.

Hon har flera poänger med sitt resonemang. Barn behöver närvarande föräldrar och det är svårt att vara närvarande om man jobbar, per definition, lixom. Det är inte förenligt med dagens föräldrapolitik att vara så närvarande som barn (och en del, kanske många) föräldrar skulle önska. Dagens samhälle har gjort det möjligt för kvinnan att göra karriär utan att försaka barnafödandet och det har fått konsekvenser för hur familjen ser ut.

Men jag gillar inte hennes lösning på problemet. Jag tror barn behöver fler än en närvarande föräldrar och att jag tror vi behöver familjer som spenderar tid ihop. Och det funkar nog ofta dåligt idag att kombinera med heltidsarbete.


Samtidigt så slår hon ju ett slag för att höja statusen på hemmamamman och det kan väl behövas. Så jag vet inte, ömsom blir jag förbannad på vad jag tycker är ett förslag på återgång till ett samhälle från 50-talet och i nästa stund nickar jag instämmande för att hon gör så kloka analyser. Är hon en påläst konservativ... tant? Eller en påläst klok feminist? Döm själva..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback